Telefoonnummer

06 12 868 112

E-mail

monique@gezondheidshuis-holten.nl

Openingstijden

Ma-do: 10 - 17

Bij het zoeken naar ‘wie ben ik’ of ‘Jezelf te kunnen zijn’, kom je allerlei ballast tegen uit je verleden. Aan alle ballast is ook nog eens een dosis emotie gekoppeld. Vaak willen we helemaal niet bij deze emoties zijn. Maar toch heb je ontdekt, dat door er wel naar toe te gaan, je iets oplost, het heden beter kunt zien en er beter mee om kunt gaan.

Emoties houden ons gevangen

De emoties die we daarbij voelen, zijn lastig. Maar als we de emoties niet aangaan, houden ze ons gevangen in ons huidige patroon en wijze van denken. We lopen constant tegen die muur aan. Hoe kom je daar buiten? Door te leren kijken naar jezelf mét je emoties. Ze niet te vermijden met allerlei strategieën, maar onder ogen te zien.

Door te leren reflecteren kun je stappen maken

Een van de manieren om naar jezelf te leren kijken is door te oefenen met reflecteren. Reflecteren kun je leren. Dan kunnen we samen ontdekken wie je bent, zodat jij je levenspad verder in vrijheid kunt lopen.

Vanaf een andere plek naar jezelf kijken

Tijdens een van mijn filosofielessen, las ik onderstaand citaat. Het geeft je een andere kijk op wie je bent. Eigenlijk kijk je zo vanaf een andere plek naar jezelf. Zo kun je jezelf even beschouwen van buiten die muur. Lees het en kijk nauwkeurig hoe je jezelf daarbij voelt.

Hieronder het citaat uit het boek Goed Gezelschap – Z.H. Sri Shantananda Sarasvati

Citaat over het zoeken naar ‘wie ben ik’

Als je begint met te zijn wat je bent, zul je alles verwezenlijken. Om te beginnen te zijn wat je bent, moet je tevoorschijn komen uit wat je niet bent. Je bent niet de cirkelende gedachten die maar ronddraaien in je geest; je bent niet die veranderende gevoelens; je bent niet de verschillende beslissingen die je neemt of de wensen die je hebt; je bent niet het afgescheiden ego.

Maar wat ben je dan? Wanneer je tevoorschijn komt uit wat je niet bent, zul je zien dat de rimpeling op het water tegen je fluistert: 'Ik ben Dat', en dat de vogels in de bomen je toezingen: 'Ik ben Dat', dat de maan en de sterren hun licht naar je uitstralen: 'Ik ben Dat'. Je bent alles in de wereld en alles in de wereld wordt gereflecteerd in jou en tegelijkertijd ben jij Dat - alles. 
zoeken naar wie ben ik

Aanbevolen artikelen