Telefoonnummer

06 12 868 112

Email

monique@gezondheidshuis-holten.nl

Openingstijden

Ma-do: 10 - 17

Momenteel zit ik in de fase van een Flatcoat puppy. Ik kan daardoor gemakkelijk over de ontwikkeling schrijven. Onze Mooji is geboren op 27 december 2021. Het is een schat van een hond in de basis. Maar ook erg druk / onrustig. Waar komt de onrust vandaan?

Mijn gewoonte is om mens en dier te observeren. Uit observatie kun je veel afleiden. Ik zag dat de ontlasting van de pup onwijs veel en frequent was, evenals zijn dorst en plas! Hij moest om de haverklap poepen en plassen waardoor hij niet voldoende kon rusten. Een deel van de onrust moest wel in het voer liggen.

Het voer voor onze puppy is daarom een punt van aandacht. Zelf eet ik niet klakkeloos wat er maar verkrijgbaar is en zo geef ik de mainstream brok ook niet aan mijn honden. Zoals alles, onderzoek ik degelijk wat nou het meest optimale is; in dit geval voer.

Het voer van onze puppy

Uit het nest kreeg Mo geëxtrudeerde brok. Bij mijn andere honden had ik al een studie gemaakt van hondenvoer. Er is tussen het voer o.a. onderscheid in eiwitwaarde, vetgehalte en koolhydraten. De keuze die je globaal gesproken hebt als hondeneigenaar is: geëxtrudeerde brok, geperste brok, rauw vlees, gestoomd vlees of zelf koken en varianten daarop.

Geëxtrudeerde brok is een brok die een hoge verhitting ondergaat. Door deze verhitting gaat voedingswaarde verloren. Het aanbod geëxtrudeerde hondenbrokken is het grootst. Geperste brok is voer wat minder hoog verhit wordt. Bij geëxtrudeerde brok wordt het vlees gedroogd. Bij geperste brok wordt het vlees vermalen tot meel. Een leuke test om te kijken of je geëxtrudeerde brok of geperste brok hebt, is de volgende. Vul een bekertje met water. Doe er een paar brokjes in. Blijft het brokje drijven, dan heb je geëxtrudeerde brok. Zinkt het brokje dan heb je een geperste brok.

De keuze van het voer viel in eerste instantie op geperste brok en vers vlees samen

Ik volg daarin het bedrijf Farm Food. De filosofie van het bedrijf spreekt me aan. De ondersteuning vind ik prettig en goed. Het voer bevalt uitstekend voor alle drie honden. Eén hond heeft een huidallergie ontwikkeld door een foute keuze vers vlees. Ook daarin bestaat dus onderscheid. Bij Farm Food tref je natuurlijke ingrediënten. Eenmaal over op FarmFood was de huidallergie over gelukkig! Wat een jeuk had onze Bikkel!

Onze Hummer gaf mondjes over na het eten van brok. Ook van de Farm Food brok. Sinds hij vlees eet geeft hij niet meer over. Ik wil de glutenvrije brok van Farm Food nog testen. Nog niet gedaan tot nu toe.

Mo had erg veel ontlasting op de brok uit het nest en dronk ook onwijs veel. Eenmaal over op rauw vlees kwam er rust. Aanzienlijk minder ontlasting, nauwelijks drinken ten aanzien van eerst. Bovendien vrij vlot helemaal zindelijk (12 weken oud) en bovendien een stuk meer eetlust!

Waarom brok en vleesvoer samen?

Mooji had veel moeite om zich te ontdoen van zijn ontlasting. De brok zorgt voor wat meer volume en een iets lossere samenstelling van de ontlasting. Ditzelfde geld voor de andere honden.

Er is van alles te vinden over het voer van honden. Ook dat je geen brok en vlees samen moet geven. Ik lees ook dat vlees en brok prima samengaan, zolang het maar een geperste brok is. Kijk vooral goed naar je hond. Komt hij goed aan; hoe is zijn ontlasting; ziet hij er goed uit; voelt hij zich goed; hoe is zijn vacht….

KVV voer puppy

KVV is kant & klaar vers voer. Dit voer kun je kopen als aanvullend en als compleet. Als het compleet is, kun je volstaan met alleen dit voer te geven. Als het aanvullend is, moet je het compleet maken door het vlees uit 4 verschillende bronnen (waaronder in ieder geval hoefdier en gevogelte) in afwisseling (in een maand) te geven. Maar ook als het merk compleet zegt te zijn, is het verstandig af te wisselen.

Een mooie site met heel veel waardevolle en degelijke informatie is: voerwijzer.com. Zij heeft heel veel onderzoek gedaan! Super fijn & dankbaar daarvoor ❤️

Intussen zijn we over op andere KVV en geen brok meer

FarmFood bleek toch een bedrijf waar het voer van brokken de boventoon voert, terwijl wij meer vers vlees wilden voeren. Ik heb nog wel een tijdlang de vuile pens gevoerd. Mo had er enorm weinig ontlasting van, maar wel keihard. Dat bleef opvallend. De verkrijgbaarheid van KVV in de omgeving van Holten is best lastig. Ik heb keuze uit de hieronder genoemde winkels voor het betere KVV.

Adressen in de omgeving van Holten

  • Pets & Co: Carnibest (op bestelling), Energique
  • Jumper: Raw4Dogs en Haaksbarf
  • Meat and More: PureInstinct en meer