Telefoonnummer

06 12 868 112

Email

monique@gezondheidshuis-holten.nl

Openingstijden

Ma-do: 10 - 17

Ook het thema vaccinatie van je pup komt voorbij. Bij de geboorte van ons oudste kind begon op dit punt onze ‘andere route’. Voor de kinderen hebben we een apart vaccinatieprogramma gemaakt, dus waarom niet voor de hond? Maar hoe ik dat doe, wordt even een speurtocht.

Sommige hondeneigenaren vaccineren hun honden niet. Onze oudste twee honden zijn alleen in het nest gevaccineerd en daarna niet meer. Andere hondeneigenaren maken een ander vaccinatieprogramma. Dit ga ik ook doen voor de Flatcoat. Ik las dat in Denemarken de hondjes pas met 15 weken voor het eerst gevaccineerd worden! Zo kan het dus ook. De bescherming van de moeder is nog aanwezig en de vaccinatie slaat dan niet aan. Daarom wordt er voor de zekerheid 3 keer gevaccineerd. Titeren is een optie om te meten wanneer de bescherming minimaal is. Dat is het meest optimale moment om opnieuw te vaccineren. Meer hierover kun je lezen op o.a. de site van Tannetje Koning – een holistisch dierenarts in Otterlo. Ook kun je video’s van een interview met haar vinden op YouTube.

Eerste vaccinatie pup

In het nest vond de vaccinatie van onze pup net even na 6 weken voor het eerst plaats. Hij is toen zoals gebruikelijk voor Parvo levend (verzwakt) en Hondenziekte (pupenting). Deze vaccinatie is gewoon gedaan. De hondjes waren nog niet uitgezocht voor de nieuwe eigenaren, dus alle hondjes werden gewoon gevaccineerd.

Tweede vaccinatie

Met 9 weken volgt dan de tweede vaccinatie opnieuw voor Parvo en nu ook voor Weil (leptospirose). Deze vaccinatie heb ik nog even uitgesteld. Hij was net een weekje bij ons. Een nieuwe omgeving met heel veel nieuwe indrukken. Ik wilde hem eerst even goed laten wennen en zich lekker laten thuisvoelen bij ons. Hij had bovendien veel dunne ontlasting en regelmatig diarree. Dus vond ik ook dat zijn darmflora eerst beter in balans moest zijn voordat ik zou beginnen aan vaccinatie. Hoe ik zijn darmflora verbeterd heb, kun je lezen onder het kopje voeding.

Woon je in Overijssel, dan kun je ook je vragen stellen bij meatandmorehaaksbergen.nl.

Mooji is nu 16 weken en dan is bij de meeste honden de bescherming van de moeder verdwenen. Ik ga deze week een titer-afspraak maken om te testen wat nodig is.