Telefoonnummer

06 12 868 112

E-mail

monique@gezondheidshuis-holten.nl

Openingstijden

Ma-do: 10 - 17

Ook hormonale problemen kun je op een holistische manier benaderen. Er is dan niet zozeer een tekort of een teveel van een stofje wat hormonale problemen veroorzaakt, maar meer een totale benadering van jou als compleet mens.

Mogelijke oorzaken hormonale problemen:

 • Voeding kan ten grondslag liggen aan hormonale problemen
 • Beweging kan afwijkingen geven aan je hormoonbalans
 • Slaap kan je hormoonbalans verstoren
 • Onvoldoende ontspanning, zoals bij stress, kan van invloed zijn
 • Teveel of te weinig van een bepaald hormoon kan onbalans geven, door een afwijking in je hormoonstelsel (het endocriene systeem). Een orgaan of klier die deel uit maakt van het hormoonstelsel kan een afwijking vertonen.
 • Medicijnen
 • Pubertijd, overgang, zwangerschap, borstvoeding
 • Maar ook zingeving heeft invloed op je hormonen (bewust bezig zijn met ‘wie je bent’)

Welke benadering kies jij? Eén van deze, of allemaal en niet te vergeten de laatste!

Hoe kan zingeving van invloed zijn op je hormonen?

Hieronder een aantal voorbeelden:

 1. Je denkwijze kan bijvoorbeeld zijn dat je emoties wilt onderdrukken. Je wilt als vrouw niet laten zien dat je emotioneel bent, want dat past niet in de mannenwereld waarin je moet functioneren als vrouw. Doordat je emoties onderdrukt, ontken je ze en dat gaat niet. Je hoofd ontkent ze weliswaar, maar je lichaam niet. En dat uit zich daardoor lichamelijk. Maar de vraag is: Waarom denk je dat je emoties moet onderdrukken? Waar in je leven is dat ontstaan en zet zich dat voort in het nu?
 2. Als je al heel vroeg aangewezen bent op je zelf en daardoor vroeg veel verantwoordelijkheid hebt gedragen, heeft dat invloed op jou als mens. Er kan daardoor een onbestemd gevoel van verlatenheid ontstaan. Niet alleen hormonen geven je problemen, maar er kan ook ook veel behoefte aan voedsel ontstaan.
 3. Een verhaal van ‘verlaten worden van/door je moeder’ kan ook op generaties doorgegeven worden. Alle vrouwen hebben dan hormonale problemen. Regulier krijgen alle vrouwen uit deze familie hormoonbehandelingen. Maar een behandeling gericht op een te vroege verantwoordelijkheid van jou, je moeder of oma is zeker zo zinvol.
 4. Bij een levenshouding die meer gericht is op de buitenwereld en wat van je verwacht wordt, ontdek je niet wat je eigen interne behoefte is. Hierdoor ontstaat er een disconnectie tussen je Zelf en je emoties. Dit geeft je een gevoel van afscheiding van je eigen emoties en verlangens en er ontstaat een vervreemding van je lichaam. In het ernstige geval kan zo een ernstig verkeerd zelfbeeld ontstaan, samen met jezelf de schuld geven. Tevens vind je op lichamelijk gebied hormonale problemen.

Aanbevolen artikelen