Telefoonnummer

06 12 868 112

Email

monique@gezondheidshuis-holten.nl

Openingstijden

Ma-do: 10 - 17

Ik ben de gelukkige eigenaar van een Flatcoatpup Mooji. Hij is geboren op 27 december 2021 en sinds 18 februari 2022 bij ons.

Bij de komst van een puppy lees je van alles over benchtraining. Ik lees die info voor mijn pup nu ook en denk, tja, het zou mooi zijn als het zo gaat en kán met je hond. Maar kan iedere hond dat aan? De pup gaat uit zijn vertrouwde omgeving van zijn moeder + zijn broertjes en zusjes weg! Dat is nogal wat! En dan komt daar ineens van alles achteraan; zoals bench, andere omgeving, baasjes, vaccinatie, ontworming, ontmoeting met andere dieren thuis….. Best veel allemaal. Voor mijn gevoel wordt daaraan nogal eens voorbij gegaan.

Hoe sta ik in de benchtraining

Ik heb de bench ook geïntroduceerd, gewoon omdat het handig kan zijn in situaties waarop je even geen ‘handen over hebt’. De bench stond overdag open en hij kon er uit zichzelf in gaan liggen. Ik heb er speeltjes ingelegd en hem in de bench gevoerd met het deurtje open. Hij ging er ook daadwerkelijk uit zichzelf in liggen. Helemaal prima. Echter, zodra het deurtje dicht moest was er enorm gejank, gepiep, geblaf – kortom veel kabaal!! Niet even, nee, zeg maar gerust 3 uur achter elkaar. Het hield niet op. Daarop heb ik me bedacht dat ik dit niet zo verder wilde voortzetten.

De bench ’s nachts

De benchtraining ’s nachts heb ik als volgt gedaan. Ik heb een matras voor de bench gelegd met het deurtje op een kiertje. Hij kon er niet door. Mijn arm kon er wel door. Zo hebben we ca 3 weken geslapen. Als hij er ’s nachts uit moest om te ontlasten hoorde ik hem aan het deurtje morrelen. Ik ging er dan uit en hij deed meteen zijn behoefte buiten. Top!

Ik las in mijn homeopathieboeken in die tijd ook info over verlatingsangst van weeskinderen en adoptiekinderen. Hetzelfde is de situatie van de pup! Ik besloot hem een homeopathisch middel te geven om te adoptiepijn te verzachten. De eerste drie dagen werd zijn afhankelijkheid groter om daarna te neutraliseren.

Na 3 weken was hij meer aan zijn nieuwe omgeving en alles gewend en toen vond ik de tijd rijp om weer in mijn eigen bed te gaan slapen. Ik legde mijn jas half over de bench, zodat hij een holletje had met mijn geur om zich heen. Ik moest nog even bij hem zitten en dan na een beetje gemor kon hij gaan slapen. Deurtje van de bench kon gewoon dicht. Hij sliep de hele nacht door, zonder te ontlasten in de bench.

De bench overdag

Overdag gaat hij niet in de bench met een gesloten deurtje. Hij gaat soms in de bench slapen, maar dan met het deurtje open. Verder ligt hij overdag in mijn omgeving. Ook tijdens mijn werk. Gelukkig kan dat; dat realiseer ik me goed! Tijdens consulten slaapt hij in de mand naast mij. Natuurlijk plan ik de consulten op zijn slaaptijden. Dat gaat goed. Een soort therapiehond 🙂

En uiteraard als het even moet, gaat hij wel in de bench maar dat is maar voor heel eventjes. Ik probeer de hond(en) zo stressvrij mogelijk te houden. Stress is niet goed voor het systeem. Dat is wel eens schipperen en vooral ook goed aanvoelen. Het kan nodig zijn de hond even bloot te stellen aan een beetje stress om toch zijn gevoel van eigenwaarde op te bouwen. Ook dat is nodig. Als je uitdagingen uit de weg gaat kom je er niet. De winst zit nogal eens net buiten de comfortzone. Maar van overvragen ben ik geen voorstander! En soms gaat het niet linksom; dan proberen we het rechtsom. Ook dat kan.

Waarom leg ik geen nadruk op de benchtraining?

Sommige honden vinden het prima om in de bench te zijn. Dat merk je bij de benchtraining. Als je merkt dat je hond prima in de bench kan en wil zijn, is de opbouwende training zoals je die aantreft online prima. Gaat het niet zoals je ‘online’ ziet of van je hondentrainer hoort, dan kun je een andere route aanvliegen. Bovenstaand is een van de mogelijkheden.

Wel een ritme

Wat ik wel heb gedaan is een ritme aanbrengen. Op puppygroep.nl kun je een schema downloaden. Het heeft mij erg geholpen. Je pup komt dan in een ritme van slapen, eten en bewegen. Hieromheen kun je dan zelf je dag plannen. Als je puppy slaapt in je omgeving, kun je rustig van alles in en rondom huis gaan doen zonder dat hij in de bench hoeft. Ik denk wel dat het nu even wat meer werk en planning vergt, maar op de lange termijn heb je er veel baat bij. Hij leert zo gelijk dat je eventjes weg bent en vanzelf weer terugkomt – om maar een van de voordelen te noemen.

Het grote voordeel zie ik in de gezondheid van je hond. Zo min mogelijk stress en zoveel mogelijk in harmonie met je samenzijn is wat een hond wil. (en ik ook :)!)

benchtraining zonder stress